GOFRY 馃

馃馃馃馃GOFRY 馃馃馃馃

Kochaj膮 je doro艣li i dzieci. Mo偶na zajada膰 si臋 nimi samymi, a mo偶na poda膰 z ulubionymi dodatkami. S膮 lepsze ni偶 z budki nad morzem.


GOFRY LEKKIE I PUSZYSTE - PRZEPIS PODSTAWOWY

馃馃SK艁ADNIKI (16 SZTUK):馃馃

馃 2 jajka,

馃2 艂y偶ki cukru,

馃 2 szklanki m膮ki pszennej,

馃2 szklanki mleka,

馃 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia,

馃1/3 szklanki oleju,

馃Szczypta soli,

馃 do podania: bita 艣mietana, ulubione owoce, sosy np. truskaw-kowy, czekoladowy, toffi ja zrobi艂am z moimi ulubionymi dodatkami.


SK艁ADNIKI NA GOFRY 

馃馃馃馃PRZYGOTOWANIE:馃馃馃馃

Szklanka o pojemno艣ci 250ml.

馃Oddzielamy 偶贸艂tka od bia艂ek. Bia艂ka ubijamy na puszyst膮 pian臋 ze szczypt膮 soli. 呕贸艂tka miksujemy chwilk臋 z cukrem. Nast臋pnie na przemian dodajemy m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia i mleko. Pod koniec dodajemy olej. Nast臋pnie ciasto delikatnie 艂膮czymy z ubit膮 pian膮 z bia艂ek. Od razu przechodzimy do sma偶enia gofr贸w.

馃Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownic臋. Chochl膮 nalewamy porcj臋 ciasta do gofrownicy. Gofry pieczemy oko艂o 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zale偶no艣ci od rodzaju gofrownicy ten czas mo偶e by膰 r贸偶ny). Ja swojej gofrownicy niczym nie smaruje, ale je艣li jest taka potrzeba to po nagrzaniu mo偶na j膮 nat艂u艣ci膰 odrobi膮 oleju. Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny by膰 rumiane z obu stron. Gofry pieczemy od razu po przygotowaniu ciasta, aby nie straci膰 puszysto艣ci powsta艂ej z dodania ubitych bia艂ek.

馃U偶ywam gofrownicy marki ADLER o mocy 2000W. Polecam j膮 bardzo, bo gofry za ka偶dym razem wychodz膮 idealne. Gofrownica jest ci臋偶ka, solidna. W tej gofrownicy idealne gofry mam po oko艂o 3 minutach i 10 sekundach.
馃Do艣膰 wa偶ne jest, aby nie otwiera膰 gofrownicy zbyt cz臋sto w trakcie pieczenia. Najlepiej przetestowa膰 na pierwszej partii gofr贸w ile czasu potrzeba, aby uzyska膰 idealnie rumiane gofry. I nast臋pne piec ju偶 odpowiednio d艂ugo.

馃Gofry najlepiej wyjmowa膰 na metalow膮 kratk臋. Je艣li takiej nie po-siadasz to wyjmij je na kratk臋, kt贸r膮 masz w wyposa偶eniu piekarnika. Kratka pozwala im szybko odparowa膰. Sprawia, 偶e gofry nie zrobi膮 si臋 mi臋kkie. Nie wyjmujemy gofr贸w na talerz, bo spoc膮 si臋 od spodu i zmi臋kn膮.

馃 Dodatki takie jak bita 艣mietana, owoce, sosy k艂adziemy na gofry tu偶 przed zjedzeniem. Je艣li gofer pole偶y d艂u偶ej z warstw膮 bitej 艣mietany czy owocami to zacznie rozmi臋ka膰.

Smacznego.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bez膮 i konfitur膮 malinow膮.

艢mietanowiec z galaretkami i bor贸wk膮 ameryka艅sk膮.

CHLEB 呕YTNI NA ZAKWASIE