馃ガ SUR脫WKA PROWANSALSKA Z KAPUSTY 馃ガ
SUR脫WKA PROWANSALSKA Z KAPUSTY
Sk艂adniki:
馃ガ kapusta bia艂a: 1/4 g艂贸wki
馃尪️papryka czerwona: 1 szt.
馃marchew: 1 szt.
馃ガolej: 1 艂y偶ka
馃ガocet jab艂kowy: 1 艂y偶ka
馃ガ woda przegotowana: 0,5 szklanki
馃 czosnek: 2 z膮bki
馃ガ cukier: 1 艂y偶eczka
馃s贸l i pieprz do smaku
SUR脫WKA PROWANSALSKA Z KAPUSTY
WYKONANIE:
1. Kapust臋 szatkujemy. Nast臋pnie przek艂adamy do miski. Wsypujemy po 艂y偶eczce soli i cukru. Kapust臋 lekko ugniatamy, Pu艣ci sok i stanie bardziej mi臋kka.
2. Papryk臋 oraz marchew kroimy w bardzo cienkie s艂upki. Dodajemy do kapusty. Na koniec uzupe艂niamy przeci艣ni臋tym przez prask臋 czosnkiem.
3. Dodajemy wod臋, ocet oraz olej i wszystko dok艂adnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy. Odstawiamy co najmniej na godzin臋, 偶eby smaki si臋 po艂膮czy艂y, a warzywa zmi臋k艂y.
馃ガ馃ガ馃ガ馃ガSoczysta i lekko pikantna sur贸wka prowansalska z kapusty, papryki i marchewki. To przede wszystkim bardzo prosta w przygotowaniu sur贸wka. Doskonale sprawdzi si臋 jako dodatek do mi臋s, drobiu, a tak偶e gotowanych i pieczonych ziemniak贸w. Do przygotowania sur贸wki najlepiej sprawdzi si臋 soczysta i niezbyt twarda kapusta. Mo偶esz j膮 zrobi膰 r贸wnie偶 z kapusty w艂oskiej. Papryka powinna by膰 艂adna, dojrza艂a, krwistoczerwona, tak aby mog艂a mocno kontrastowa膰 z g艂贸wnym sk艂adnikiem czyli kapust膮.
馃ガ馃ガ馃ガ馃ガSur贸wka prowansalska to r贸wnie偶 pomys艂 na szybk膮 i bardzo zdrow膮 przek膮sk臋. Ale przede wszystkim jako uzupe艂nienie porcji warzyw w daniu obiadowym. Do sur贸wki mo偶esz doda膰 jeszcze cebul臋 lub inne sk艂adniki, kt贸re lubisz. Moim zdaniem w tym wypadku, im mniej sk艂adnik贸w, tym lepiej.
馃ガ馃ガ馃ガ馃ガZapraszamy zatem na przepis i mamy nadziej臋, 偶e sur贸wka prowansalska b臋dzie cz臋sto go艣ci膰 na Waszych sto艂ach.
Przepis na sur贸wk臋 znalaz艂am w internecie i jest bardzo smaczna polecam .
Iwa.W
Komentarze
Prze艣lij komentarz