CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM
CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM
To, że ciasta drożdżowe uwielbiam (za prostotę, smak dzieciństwa, łatwość W wykonaniu) zapewne już zauważyliście. Na moim blogu znajdziecie przepis na ciasto z truskawkami, morelami, czekoladą śliwkami. Dziś prezentuję przepis i na najlepsze i niezawodne ciasto drożdżowe z serem białym.
CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM
Składniki:
ciasto drożdżowe
• rozczyn drożdżowy
Rozczyn z drożdży świeżych jest pierwszym krokiem do przygotowania perfekcyjnego ciasta drożdżowego. Podczas gdy suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką, drożdże świeże wymagają od nas większego zaangażowania. Nie jest to jednak trudne 😉
By przygotować rozczyn potrzeba:
• 25 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
• 1/4 szklanki letniego mleka
• 3 łyżki mąki pszennej
Do niedużego garnuszka lub miski rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! - zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20-30 minut.
Uwaga: składniki na rozczyn odejmujemy z przepisu na wybrane przez Was ciasto drożdżowe. Jeśli w przepisie nie ma mleka, stosujemy w zamian wodę. Rodzaj użytej mąki również zależy od mąki, jaką mamy w wybranym przepisie, nie musi być to mąka pszenna. Ilość drożdży użyta do przygotowania rozczynu (powyżej) jest przykładowa należy użyć ilość drożdży, jaka zawarta jest w wybranym przez Was przepisie.
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
• 1/2 kg mąki pszennej
• 125 ml mleka
• 3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
• 1/2 kostki masła
⚫ troszkę soli (na czubek łyżeczki)
• 3 jajka + 2 żółtka
• 3 łyżki oliwy
WARSTWA SEROWA:
1 kg sera półtłustego
• 1 szklanka cukru
• 80 g masła
• 3 jajka + 2 białka
• 1 łyżka kaszy manny
• 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 budyń waniliowy
• 1 łyżka cukru waniliowego
• 1 łyżeczka olejku cytrynowego
spora garść rodzynek
KRUSZONKA:
• 1/2 kostki miękkiego masła
• 1 szklanka mąki pszennej
• 2 łyżki cukru pudru
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy.
ZARABIAMY CIASTO.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy rozczyn, roztopione masło, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru, sól, jaja, żółtko, oliwę oraz mleko. Zarabiamy ciasto drewnianą łyżką (około 15 minut) - powinno
łatwo odchodzić od brzegów miski i od łyżki. Z wierzchu podsypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je do wysmarowanej masłem blaszki (można wykorzystać tę dużą blachę, która jest w każdym piekarniku, wtedy jednak ciasto będzie mniej puszyste) naciągając nieco brzegi.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ.
Ser mielimy (można kupić już gotowy w plastikowym wiaderku). Oddzielamy żółtka od białek. Trzy żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Pięć białek ubijamy mikserem na sztywną pianę (dzięki temu masa będzie delikatniejsza i nie obciąży wyrośniętego, drożdżowego spodu). Masło rozpuszczamy. Przestudzony tłuszcz oraz pozostałe składniki dodajemy do sera (białka dodajemy ostatnie i wkręcamy je delikatnie za pomoca silikonowej łopatki lub łyżki drewnianej). Rozkładamy serowy mus równomiernie na cieście.
PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ.
Masło, mąkę i cukier puder ugniatamy palcami do momentu połączenia się składników. Ser posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Po wystudzeniu posypujemy je obficie cukrem pudrem.
Pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz