Deser z mascarpone i 馃崒 bananami.
Deser z mascarpone i bananami.
Z podanych sk艂adnik贸w wyjdzie oko艂o 5 puchark贸w 200 ml deseru.
* Oko艂o 300 g 馃崒 banan贸w
* 250 g serka mascarpone
* 200 g jogurtu naturalnego tupu greckiego
* 2 艂y偶ki cukru pudru
* Sok z wyci艣ni臋ty z jednej cytryny
* Gar艣膰 orzech贸w w艂oskich lub gar艣膰 orzech贸w w艂oskich mielonych
* 1 budy艅 艣mietankowy lub waniliowy
* 500 ml mleka
* 2 艂y偶ki cukru kryszta艂u
Budy艅 gotuje wed艂ug przepisu na opakowaniu. Cz臋艣膰 mleka zagotowuje a w pozosta艂ym mleku mieszam budy艅 i cukier.
Do gotuj膮cego si臋 mleka wlewam rozpuszczony budy艅 i mieszam i zagotowuje.
Ugotowany budy艅 wlewam do miseczki przykrywam woreczkiem 偶eby nie zrobi艂 si臋 ko偶uch i pozostawiam do wystygni臋cia .
Orzechy w艂oskie kroj臋 na mniejsze kawa艂ki.
Banany kroj臋 w mniejsze kawa艂ki i polewam sokiem z cytryny 偶eby nie zrobi艂 si臋 czarne.
Gdy budy艅 mam ju偶 zimny przygotuj臋 krem.
Do miski przekladam serek mascarpone i jogurtu naturalny sch艂odzone.
Dodaj臋 cukier puder i mieszam na puszyst膮 mas臋.
Nast臋pnie dodaj臋 stopniowo zimny budy艅 mieszam na puszyst膮 mas臋.
Sk艂adniki mam ju偶 przygotowane teraz b臋d臋 uk艂ada膰 w pucharkach.
Sk艂adniki uk艂adam warstwowo i posypuj臋 orzechami.
Tak przygotowany deser daje do lod贸wki 偶eby si臋 dobrze sch艂odzi艂.
Smacznego.
Komentarze
Prze艣lij komentarz