KACZKA Z POMARAŃCZOWYM SOSEM – przepis na odświętne danie obiadowe, bardzo smaczne danie.
🦆 KACZKA 🦆 Z POMARAŃCZOWYM SOSEM – przepis na odświętne danie obiadowe bardzo smaczne danie.
Szukasz pomysłu na niecodzienny obiad?
🦆 Kaczka 🦆 w pomarańczowym sosie będzie strzałem w dziesiątkę! Pyszna i chrupiąca kaczka podana z sosem pomarańczowym i puree ziemniaczanym lub kluskami spodoba się zarówno domownikom, jak i gościom. Ja zrobiłam z kluskami i burakami.
Podam przepis na puree, i kluski śląskie są proste w przygotowaniu.
SKŁADNIKI:
4 UDZCE KACZKI 🦆(MOGĄ BYĆ TEŻ PIERSI)
2 POMARAŃCZE
SKÓRKA OTARTA Z POŁOWY POMARAŃCZY
100 ML CUKRU
100 ML OCTU BALSAMICZNEGO
400 ML SOKU Z POMARAŃCZY
SÓL
PIEPRZ CZARNY
Podaję przepis na puree ziemniaczane do kaczki🦆
PUREE ZIEMNIACZANE:
1 KG ZIEMNIAKÓW
3 ŁYŻKI ŚMIETANY 36%
3 ŁYŻKI MASŁA
POMARAŃCZA DO DEKORACJI
KLUSKI ŚLĄSKIE
Ziemniaki dowolną ilość uklepać ugotowane, wyjąć 1/4 część ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać jajko i żółtko wszystko dobrze wymieszać /wyrobić aby powstała gładka masa. Z tej masy formujemy kulki. Do osolonej gotującej się wody wrzucamy kluski i gotować do wypłynięcia chwilę i gotowe.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
1. UDZCE lub pierś z kaczki 🦆 osól i dopraw pieprzem, wstaw w natłuszczonej brytfance, skropioną wodą do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni, na ok. 60 minut. Jeśli chcesz, by była bardziej wypieczone, piecz trochę dłużej, jeśli wolisz bardziej krwistą, to wyjmij je z piekarnika już po ok. 40 minutach. Trzymaj w cieple. Ja wolę bardziej wypieczona kaczkę i piekę dłużej żeby była mięciutka.
2. Sos do kaczki🦆 : cukier karmelizuj na rozgrzanej wcześniej patelni. Zalej go octem balsamicznym ( ocet jabłkowy może być). Gotuj przez chwilę, a następnie dodaj sok pomarańczowy, skórkę otartą z pomarańczy oraz sos, który wypłynął spod kaczki. Podgrzewaj na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć i otrzymasz jednolitą konsystencję. Popieprz, posól, dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
3. Puree ziemniaczane: ugotuj ziemniaki, osól, dobrze je utłucz, dodaj podgrzaną śmietanę oraz masło. Całość wymieszaj ugniatając widelcem.
4. Kaczkę piersi pokrój na plastry ułóż je na talerzu i podobnie, jeśli pieklliście udka ułóż je na talerzu i polej gorącym sosem. Danie udekoruj plastrami pomarańczy ale nie musisz. Podawaj z puree ziemniaczanym lub kluskami i buraczkami.
Komentarze
Prześlij komentarz