Botwinka. Zupa z młodych buraczków.

Botwinka. Zupa z młodych buraczków.
Botwinka to jedna z moich ulubionych zup. Nieodłącznie kojarząca się z wiosną i beztroskim dzieciństwem. Pamiętam, że jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę przepysznej, różowej zupy. Najlepszą botwinkę gotowała babcia Danuta. W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były jeszcze młode ziemniaki i marchewka, a całość zabielana zatrzepką ze śmietany i pszennej mąki. Babcia nie dodawała soku z cytryny, ale gdzieś wyczytałam że wciśnięcie odrobiny cytryny sprawia, że zupa nie straci pięknego, różowego koloru. I rzeczywiście, tak jest. Jeśli jeszcze nie gotowaliście botwinkowej to najwyższy czas to zmienić i skorzystać z poniższego przepisu! Receptura jest bardzo prosta, a zupa cudowna w smaku.


BOTWINKA - ZUPA Z MŁODYCH BURACZKÓW.

SKŁADNIKI:

* 1 pęczek botwiny (młodych buraczków z liśćmi)

* 5 młodych marchewek

* 3-4 młode ziemniaczki

* 2 listki laurowe

* 3 ziarna ziela angielskiego

* 6 szklanek rosołu

* 2 łyżeczki soku z cytryny

* 1 łyżeczka cukru

* 1/2 szklanki śmietany 30%

* 1 łyżeczka mąki pszennej

*2 łyżki drobno posiekanego koperku

* sól

* pieprz
1. Botwinkę dokładnie myję pod bieżącą zimną wodą. Odkrawam buraczki i obieram, po czym kroję na półplasterki (większe kroję w ćwierćplasterki lub kostkę). Liście razem z łodyżkami siekam na mniejsze kawałki.

2. Ziemniaki i marchew obieram. Marchew kroję w plasterki, a ziemniaki w niezbyt dużą kostkę.

3. Do gorącego rosołu dodaję listki laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone buraczki i marchewkę. Całość przykrywam i gotuję przez 10 minut.

4. Po tym czasie do garna wrzucam ziemniaki i posiekane liście z łodyżkami. Dodaję cukier i sok z cytryny. Gotuję aż warzywa będą miękkie.

5. Na końcu wsypuję drobno posiekany koperek. Wlewam śmietanę wymieszaną z mąką i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Doprowadzam do zagotowania.

6. Gorącą zupę nalewam na talerze i od razu podaję.

Smacznego! 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE