Botwinka. Zupa z młodych buraczków.
Botwinka. Zupa z młodych buraczków.
Botwinka to jedna z moich ulubionych zup. Nieodłącznie kojarząca się z wiosną i beztroskim dzieciństwem. Pamiętam, że jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę przepysznej, różowej zupy. Najlepszą botwinkę gotowała babcia Danuta. W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były jeszcze młode ziemniaki i marchewka, a całość zabielana zatrzepką ze śmietany i pszennej mąki. Babcia nie dodawała soku z cytryny, ale gdzieś wyczytałam że wciśnięcie odrobiny cytryny sprawia, że zupa nie straci pięknego, różowego koloru. I rzeczywiście, tak jest. Jeśli jeszcze nie gotowaliście botwinkowej to najwyższy czas to zmienić i skorzystać z poniższego przepisu! Receptura jest bardzo prosta, a zupa cudowna w smaku.
BOTWINKA - ZUPA Z MŁODYCH BURACZKÓW.
SKŁADNIKI:
* 1 pęczek botwiny (młodych buraczków z liśćmi)
* 5 młodych marchewek
* 3-4 młode ziemniaczki
* 2 listki laurowe
* 3 ziarna ziela angielskiego
* 6 szklanek rosołu
* 2 łyżeczki soku z cytryny
* 1 łyżeczka cukru
* 1/2 szklanki śmietany 30%
* 1 łyżeczka mąki pszennej
*2 łyżki drobno posiekanego koperku
* sól
* pieprz
2. Ziemniaki i marchew obieram. Marchew kroję w plasterki, a ziemniaki w niezbyt dużą kostkę.
3. Do gorącego rosołu dodaję listki laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone buraczki i marchewkę. Całość przykrywam i gotuję przez 10 minut.
4. Po tym czasie do garna wrzucam ziemniaki i posiekane liście z łodyżkami. Dodaję cukier i sok z cytryny. Gotuję aż warzywa będą miękkie.
5. Na końcu wsypuję drobno posiekany koperek. Wlewam śmietanę wymieszaną z mąką i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Doprowadzam do zagotowania.
6. Gorącą zupę nalewam na talerze i od razu podaję.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz