Kiszone liście buraka - botwina.
.Kiszone liście buraka - botwina
.
# liście buraka z małymi buraczkami (świeże, zdrowe liście, dowolna ilość)
DO KAŻDEGO SŁOIKA:
# 1-2 baldachimy kopru
# 1-2 ząbki czosnku
# kawałek korzenia chrzanu
# 1 liść laurowy
# 1-2 ziarna ziela angielskiego
# ok. 5 ziarenek czarnego pieprzu
# 1000 ml wody
# 1 łyżka soli
Wodę zagotowujemy z solą i odstawiamy do przestygnięcia. Od łodyżek odcinamy małe buraczki. Liście i łodyżki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (ok. 2-3 cm). Buraczki dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki lub talarki. Do każdego słoika wkładamy przyprawy a następnie nakładamy pokrojone łodygi i liście, ubijając ciasno oraz pokrojone buraczki. Zostawiamy od góry ok. 2 cm wolnego miejsca. Na samej górze możemy ułożyć jeszcze baldachim kopru, który zabezpieczy całość aby była pod powierzchnią wody. Do każdego słoika wlewamy solankę, tyle aby całość była zalana. Zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 7 lub więcej dni a następnie przenosimy do spiżarki.
Taką kiszonkę możemy np. zimową porą używać do zup, sok idealnie nadaje na barszcz.
Komentarze
Prześlij komentarz