Zakwas z buraków.

Teraz robię zakwas buraczany codziennie na moje zdrowie. Na Wigilię robię Mocny, intensywny w smaku do zakwaszenia postnego barszczu na wigilijną kolację. Teraz robię go często do picia dla zdrowia. Po prostu do obiadu, do kolacji. Jestem od niego uzależniona. Jest niesamowicie dobry i zdrowy. Polecam wypróbować, zwłaszcza teraz, z młodych buraków.
* oczyszcza organizm
* odkwasza organizm
* spowalniają procesy gnilne w jelitachy zaparciach
* przeciwdziała rakowi
* poprawiają odporność
* wzmacnia krew, pomaga przy anemii
* polecany do picia po antybiotykach
* obniża poziom złego cholesterolu sprawdzone na mnie 
* przeciwdziała miażdzycy
*posiada mnóstwo witamin: A, C, B1
* zawiera żelazo, potas, wapń, magnez i dużo kwasu foliowego
* dodaje energii

ZACHĘCAM DO PICIA BARSZCZU NA CO DZIEŃ!!!

 To niesamowite źródło witamin i jest przepyszny!!

Do zrobienia barszczu potrzebujemy:

* kamionkowy duży garnek np. 5 litrowy
* 3 kg buraków
* 1 główka czosnku
* ziele angielskie,
* listki laurowe, 
* pieprz w ziarenkach
* ok. 3 litrów wody + 3 łyżki soli

W wodzie (ciepłej, przegotowanej) rozpuszczamy sól. Na 1 litr wody dajemy 1 łyżkę soli. Buraki myjemy, obieramy, kroimy na plastry.

Przekładamy do garnka kamionkowego.

Pomiędzy buraki wkładamy obrane ząbki czosnku, pieprz, listki laurowe i ziele angielskie.

Zalewamy wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

Codziennie mieszamy. Jeżeli na wierzchu zrobi się piana, ściągamy. Zakwas jest gotowy po 5-7 dniach. Zlewamy do szklanych butelek i trzymamy w piwnicy lub lodówce.

Na zdrowie. Iwona.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE