DOMOWY jogurt naturalny.

DOMOWY JOGURT NATURALNY.
Internet pełen jest najróżniejszych przepisów. Na jednej ze stron znalazłam świetną recepturę na domowy jogurt. Do jego przygotowania wystarczą zaledwie dwa składniki - mleko i trochę jogurtu naturalnego z kulturami bakterii. Samo wykonanie zajmuje dosłownie chwilę, a jogurt jest gotowy do spożycia nazajutrz. Do jego przygotowania polecam użyć gęsty, kremowy jogurt (według mnie najlepszy jest marki Bakoma bądź gęsty jogurt bałkański).
Taki jogurt można podawać na śniadanie czy deser razem z owocami i prażonymi na patelni płatkami owsianymi - samo zdrowie i pyszny smak :) Na bazie jogurtu można także upiec smaczne, puszyste ciasto z owocami czy usmażyć pyszne pancakes. Jogurt smakuje wspaniale w tzatzikach.
Aby otrzymać jogurt owocowy miksujemy umyte i oczyszczone owoce razem z cukrem i mieszamy z jogurtem naturalnym. Część owoców można pokroić, a resztę zmiksować, wtedy otrzymamy jogurt z kawałkami owoców. Taki jogurt jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy niż ten ze sklepu.


DOMOWY JOGURT NATURALNY.

Składniki na 1 litr jogurtu:
* 1 litr mleka 3,2%
* 150 g gęstego jogurtu naturalnego
* kilka słoiczków z zakrętkami



1. Mleko wlewam do rondelka, doprowadzam do zagotowania i pozostawiam do ostudzenia (na ok. 20 minut) do temperatury 40*C. Jeśli nie mamy termometru to temperaturę mleka sprawdzamy zanurzając palec w cieczy, mleko będzie dobre gdy jest gorące, ale nie parzy. 
2. Do ciepłego mleka dodaję jogurt naturalny i dokładnie mieszam trzepaczką aż do połączenia się składników. Ciepłe mleko z jogurtem przelewam do suchych, wcześniej wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręcam. Każdy słoiczek owijam w ręcznik lub koc i odstawiam na 12 godzin. Zimą można położyć słoiczki na kaloryferze. 
3. Po tym czasie jogurt wyraźnie zgęstnieje. Wtedy umieszczam zamknięte słoiczki z jogurtem w lodówce. Przechowuję w lodówce przez ok. 7 dni. 
4. Aby otrzymać nową partię należy wykorzystać resztki kończącego się jogurtu.

Smacznego! Pozdrawiam serdecznie Iwona.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową.

Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską.

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE